Πόες

Άλυσος

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Το Alyssum ή 'Αλυσος είναι πόα και θάμνος, αειθαλής και πολυετής.
Με τη χαμηλή φουσκωτή ανάπτυξή της και την πληθώρα των μικροσκοπικών ανθέων της που μοσχοβολούν μέλι πλαισιώνει ιδανικά άλλα φυτά με μεγάλα άνθη σε παρτέρια και σε ζαρντινιέρες. Ανθοφορεί από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο.

Βασιλικός

Picture
Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Αρωματική, καλλωπιστική, ετήσια πόα. Κατάγεται από την Ινδία και το Ιράν.
Η ονομασία "βασιλικός" της αποδόθηκε καθώς, σύμφωνα με θρύλο, φύτρωσε στο σημείο όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, μυτερά, ακέραια ή οδοντωτά, πράσινα .Τα άνθη του είναι μικρά και λευκά ή λευκορόδινα. Έχει πολλές ποικιλίες που διακρίνονται σε πλατύφυλλες και μικρόφυλλες. Από τα φύλλα του παίρνουμε ένα αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ποτών και αρωμάτων. Χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική.

Γεράνι

Picture
Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Πόα αειθαλής, ετήσια και πολυετής. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με ένα απλό κλαδάκι από το φυτό και είναι ανθεκτικό στον καιρό. Προέρχεται από τη Νότιο Αφρική καθώς όμως οι συνθήκες στη χώρα μας είναι ιδανικές έγινε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά της. Το όνομά του πάντως είναι ελληνικό και προέρχεται από τη λέξη γερανός γιατί το σχήμα του μοιάζει με γερανό. Τα φύλλα του είναι πεντάλοβα με έντονη μυρωδιά. Ανθίζει από το Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Δυόσμος

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Φιλοθέη

Πολυετής πόα, μεγάλης ανθεκτικότητας σε όλα τα εδάφη. Τα έντονα αρωματικά φύλλα του δυόσμου, φρέσκα ή αποξηραμένα, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική  και στη φαρμακοβιομηχανία


Κισσός

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Κηφισιά

Αειθαλής θάμνος, μακρόβιος, αναρριχώμενος ή έρπων που καλλιεργείται για το ωραίο φύλλωμά του. Τα φύλλα του είναι τοποθετημένα εναλλάξ, με μακρύ μίσχο, ωοειδή, τριγωνικά, ρομβοειδή και καρδιόσχημα. Συχνά εμφανίζουν το φαινόμενο της ετεροφυλλίας. Αυτό σημαίνει ότι πάνω στο ίδιο φυτό υπάρχουν φύλλα με διαφορετικό σχήμα. Ο αναρριχώμενος κισσός δημιουργεί μικρές εναέριες ρίζες, που βοηθούν στη συγκράτηση του φυτού σε διάφορα υποστηρίγματα. Στην αρχαιότητα ήταν σύμβολο του Διονύσου.

Κυκλάμινο

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Πολυετής πόα. Τα φύλλα της είναι αδιαίρετα, καρδιόσχημα, σαρκώδη με μακρύ μίσχο. Τα άνθη της είναι όμορφα, με μακρύ μίσχο και 5 λευκά ή ρόδινα πέταλα. Ανθίζει το φθινόπωρο. Τη συναντάμε σε σκιερές θέσεις συνήθως κάτω από δέντρα και θάμνους.

Μαντζουράνα

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Πολυετής φρυγανώδης πόα , ύψους έως 40εκ.  με πολλές παραφυάδες, με φύλλα μικρά και μυρωδάτα, συγγενικό της ρίγανης. Ανθίζει από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο. Στην Ελλάδα υπάρχει σαν αυτοφυές ωστόσο συνηθίζεται να καλλιεργείται από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το εκτιμούσαν πολύ και γνώριζαν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε σαν αντισηπτικό. Η μαντζουράνα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, την μαγειρική, την ζαχαροπλαστική και σαν θεραπευτικό υλικό.

Μαργαρίτα

Picture
Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Αγριολούλουδο διαδεδομένο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων, που είναι η μεγαλύτερη οικογένεια στο φυτικό βασίλειο. Η μαργαρίτα είναι μονοετές φυτό, μεγέθους 20-60εκ. Τα άνθη της σχηματίζουν δίσκο με πολλά λευκά πέταλα ή κίτρινα πέταλα. Ευδοκιμεί στα χαμηλά και μέσα υψόμετρα, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα ευδοκιμούν διάφορα συγγενικά της είδη. Κοινό είδος με την μαργαρίτα είναι το χαμομήλι.

Μολόχα

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Πασίγνωστο, αυτοφυές, ποώδες, μονοετές, διετές ή πολυετές φυτό. Είναι συνήθως τριχωτό με όρθιο διακλαδισμένο βλαστό και φύλλα σαν παλάμες. Ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και τα άνθη της είναι μεγάλα και έχουν 5 πέταλα. Η μολόχα ανάλογα με την περιοχή που φυτρώνει παρουσιάζει και αλλαγές χρωματισμού.


Παπαρούνα

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Μονοετής πόα, με βλαστό ύψους 20 – 50 εκ. συνήθως και φύλλα πτεροσχιδή και οδοντωτά.


Το πιο γνωστό είδος στην Ελλάδα είναι η κοινή παπαρούνα των αγρών που φυτρώνει στις πλαγιές των βουνών,
σε παρυφές δρόμων, αλλά και σε καλλιεργημένους αγρούς. Έχει άνθη μεγάλα, κόκκινα που βγαίνουν την άνοιξη από τις μασχάλες τον φύλλων, πάνω σε μακριούς, τριχωτούς ποδίσκους.

Πικραλίδα - αγριοράδικο

Picture
 
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Πολυετές, ποώδες φυτό. Φυτρώνει στους αγρούς και τους κήπους αλλά συχνά και  στις άκρες των δρόμων. Το κίτρινο λουλούδι του μοιάζει πολύ με μικρή μαργαρίτα. Εξαιτίας των οδοντωτών φύλλων του είναι γνωστό και ως "δόντι του λιονταριού". Τα νεαρά πικρά φύλλα του τρώγονται σαν σαλάτα κρύα ή ζεστή, αφού τα βράσουν, με λίγο χυμό λεμονιού και ελαιολάδου.


Ποϊνσέτια

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Χαλάνδρι

Φυλλοβόλος θάμνος με πράσινο φύλλωμα. Έχει πολύ μικρά άνθη σε σφαιρικά κεφάλια, ενώ ο βλαστός του έχει γαλακτώδες υγρό, το οποίο ερεθίζει το δέρμα. Η ποϊνσέτια ή αλεξανδρινό ή αστέρι της Βηθλεέμ είναι το διασημότερο χριστουγεννιάτικο φυτό. Πριν 200 χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό
Joel Poinsett το έφερε στις ΗΠΑ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ραδίκι

Picture
 
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Το ραδίκι είναι πόα, το σχήμα του είναι φτεροειδές, η περιφέρειά του αγκαθωτή, η επιφάνειά του λεία. Το μέγεθος του φύλλου είναι 4,5εκ. το χρώμα πράσινο και δεν μυρίζει.

Το άγριο ραδίκι είναι μια πόα που φυτρώνει σε πλάγιες βουνών. Είναι ένα χαμηλό φυτό με μακρόστενο φύλλωμα και έχει άγρια υφή.

Ρίγανη

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Εκάλη

Αρωματικό πολυετές φυτό. Στην Ελλάδα η ρίγανη είναι αυτοφυής και τη συναντάμε σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές. Έχει μικρά μωβ ή ροζ άνθη που εμφανίζονται από το Μάιο ως το Σεπτέμβριο. Τα φυτά της ρίγανης περιέχουν ένα αιθέριο έλαιο, το οριγανέλαιο.  Η συλλογή της ρίγανης γίνεται κατά την ανθοφορία του φυτού. Τα άνθη και τα φύλλα αποξηραίνονται  και χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ως μυρωδικό.



Φτέρη

Picture
 
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Η φτέρη έχει γνήσιες ρίζες, βλαστό και φύλλα, όμως δε σχηματίζει άνθη και φυσικά ούτε καρπούς  και σπέρματα γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως κρυπτόγαμο φυτό. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρια, τα οποία σχηματίζονται στην πίσω επιφάνεια των φυλλαρίων του σύνθετου φύλλου της. Τα σπόρια αυτά διασκορπίζονται με τον άνεμο.


Χαμομήλι

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Εκάλη

Αυτοφυής μονοετής πόα, ύψους μέχρι 35 εκατοστά, με λείο βλαστό, πολύκλαδο και όρθιο. Τα φύλλα της είναι φτεροσχιδή και τα άνθη ασπροκίτρινα. Η άνθιση αρχίζει τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο. Το χαμομήλι πήρε το όνομά του από το άρωμά του (μήλο του εδάφους). Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα και ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, το θεωρούσε θαυματουργό για πολλές περιπτώσεις. Τα άνθη του, που συλλέγονται όταν ανοίξουν καλά, χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική και στην αρωματοποιία.