Θάμνοι

Αγγελική

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Θάμνος αειθαλής. Το άλλο όνομα της αγγελικής είναι πιτόσπορο. Έχει δίχρωμα φύλλα με λευκά αρωματικά λουλούδια. Ανθίζει από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο. Αντέχει στην υγρασία και στη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Γίνεται καλός φράχτης και περιέχει κάποιες τοξικές ουσίες που είναι εντομοαπωθητικές.


Αγιόκλημα

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Αειθαλής αναρριχώμενος θάμνος, με βλαστούς πολύκλαδους και φύλλα χνουδωτά στο κάτω μέρος. Τα άνθη του είναι κιτρινόλευκα,και μυρίζουν ωραία. Ανθίζει από τα μέσα Μαΐου

Αρμπαρόριζα

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Η αρμπαρόριζαπου είναι γνωστή και ως πελαργόνιο, είναι μια πολυετής πόα, ύψους 50-70εκ.,  με πράσινα όμορφα δαντελωτά φύλλα
  και λευκά-μωβ λουλούδια που ανθίζουν το καλοκαίρι. Τα φύλλα της έχουν χαρακτηριστικό άρωμα και χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό γλυκών κουταλιού. Γενικότερα είναι ανθεκτικό φυτό και θεωρείται εντομοαπωθητικό.

Βιβούρνο

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Κάντζα

Αειθαλής θάμνος με πράσινο γυαλιστερό φύλλωμα. Αντέχει σε όλες τις θερμοκρασίες και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό. Κλαδεύεται πολύ εύκολα και την άνοιξη μικρά λευκά στρογγυλά λουλούδια.

Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα ελλειψοειδούς σχήματος, λεία στην πάνω επιφάνεια τους είναι και χνουδωτά στην κάτω. Το ύψος του είναι 1,5-3μ.


Βουκαμβίλια ή μπουκαμβίλια

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Φυλλοβόλο αναρριχητικό φυτό. Κατάγεται από τη Βραζιλία. Τα εντυπωσιακά λεπτά σα χαρτί φύλλα της λάμπουν σε χτυπητές μωβ, κόκκινες, άσπρες και πορτοκαλί αποχρώσεις και καλύπτουν ανά τρία τα μικρά λευκοκίτρινα άνθη. Αν φυτευτεί στο ύπαιθρο μπορεί να γίνει ολόκληρο δέντρο ύψους 3-4 μέτρων. Είναι ευαίσθητη στο ψύχος και αγαπά τις ηλιόλουστες περιοχές. Έχουν δημιουργηθεί πολλές καλλωπιστικές ποικιλίες και σήμερα είναι από τα πολύ διαδεδομένα καλλωπιστικά φυτά. Καλλιεργείται σε γλάστρες, κήπους και πάρκα σε ολόκληρη την Ελλάδα
αποτελώντας ένα κλασικό ανοιξιάτικο φυτό.


Γαρδένια

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Καλλωπιστικός θάμνος, ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, που φτάνει τα 2,5μ. ύψος. Κατάγεται από την Κίνα. Έχει πλούσιο φύλλωμα που αποτελείται από ωραία στρογγυλά ή λογχοειδή λαμπερά πράσινα φύλλα και μεγάλα, συνήθως διπλά, λευκά άνθη με έξοχο άρωμα.
Ανθίζει κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι.Δάφνη

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Πολιτεία

Προέρχεται από το δέντρο
Laurus nobilis. Έχει μεγάλα σκουροπράσινα φύλλα με ιδιαίτερο έντονο άρωμα, που γίνεται πιο έντονο όταν ξεραθούν, μικρά κίτρινα άνθη και μαύρους καρπούς. Η ανθοφορία γίνεται το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το συναντάμε κυρίως στις Μεσογειακές χώρες, σε θερμά και ξηρά μέρη. Χρησιμοποιείται σαν μπαχαρικό στην μαγειρική.
Η δάφνη είναι θάμνος αλλά μπορεί να διαμορφωθει σαν μικρό δέντρο. Η οσμή των φύλλων της είναι αρωματική και η γεύση τους είναι λίγο πικρή. Τα άνθη της βγαίνουν ή τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Το χρώμα του άνθους της είναι κυανόμαυρο ή μαύρο όταν ωριμάσει.

Δεντρολίβανο

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Θάμνος αειθαλής, αυτόφυτος σε πολλά μέρη της Ελλάδας και γενικότερα στις χώρες της Μεσογείου. Τον συναντάμε και με τις ονομασίες ρόζμαρι και διοσμαρίνι. Έχει πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά,  μικρά λευκά άνθη και βαθυπράσιναφύλλα. Ανθίζει από Φεβρουάριο ως τέλος Σεπτεμβρίου. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, είναι μελισσοτροφικό φυτό και βασικό συστατικό πολλών καλλυντικών. Το δεντρολίβανο το εκτιμούσαν ιδιαίτερα στην αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ιβίσκος

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Θάμνος που μπορεί να διαμορφωθεί σαν δένδρο ή πόα. Καλλωπιστικό με πολύ ωραία μεγάλα άνθη με πέντε πέταλα. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, τριγωνικά και οδοντωτά. Ευαίσθητος στο ψύχος, αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη. Κατάγεται από την Ασία. Ένα είδος ιβίσκου είναι η μπάμια.

Λαντάνα

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Αειθαλής θάμνος με πράσινα φύλλα και αγκαθωτά κλαδιά που έχει σφαιρικά άνθη, σε ροζ και κίτρινες αποχρώσεις, σχεδόν όλο το χρόνο. Είναι δηλητηριώδες φυτό.


Λεβάντα

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Θάμνος με μικρά και ελαφρώς χνουδωτά γκριζοπράσινα φύλλα. Τα μωβ άνθη του έχουν ευχάριστη μυρωδιά. Το όνομα του προέρχεται από το λινικό ρήμα 'lanae' που σημαίνει πλέκω. Η λεβάντα χρησιμοποιήται για την παραγωγή σαπουνιών, αρωμάτων και φαρμάκων. Τα άνθη της τοποθετούνται στις ντουλάπες, τις αρωματίζουν και διώχνουν το σκώρο.


Λιγούστρο

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Αγ. Ανάργυροι

Θάμνος αειθαλής, γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 2-4μ. με πράσινο μικρό φύλλωμα. Ανθίζει τον Ιούνιο με λευκά άνθη αρωματικά. Φυτό ευρείας προσαρμοστικότητας. Επιδέχεται κούρεμα και είναι κατάλληλο για τη δημιουργία μπορντούρας φρακτών


Μυρτιά

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Aειθαλής θάμνος. Μπορεί να φτάσει ως τα 5 μ. ύψος. Έχει λευκά άνθη με τον καρπό να είναι ράγα, σχεδόν σφαιρική ή ελλειψοειδής. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, οξύληκτα και αρωματικά. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην παρασκευή καλλυντικών και στη φαρμακευτική. Παράγει αιθέριο έλαιο (μυρτέλαιο).

Ναντίνα

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Εκάλη

Αειθαλής θάμνος με πράσινο φύλλωμα και μικρά λευκά άνθη το καλοκαίρι  σε μεγάλες κωνικές ταξιανθίες και κόκκινους διακοσμητικούς καρπούς το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Πικροδάφνη

Picture
Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Αειθαλής πολυετής θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 4μ. Οι άνθρωποι τη φυτεύουν στις άκρες των κήπων, των δημόσιων δρόμων και στα πάρκα ανάμεσα σε δενδροστοιχίες για το πλούσιο φύλλωμα της και τα άνθη της. Τα κλαδιά της βγαίνουν από τη γη πολλά μαζί σε σχήμα ανάποδης  ομπρέλας. Την άνοιξη η πικροδάφνη βγάζει ρόδινο, κόκκινο, άσπρο ή κιτρινωπό λουλούδι με πέντε πέταλα το καθένα. Τα φύλλα της είναι μακρόστενα και δερματώδη. Οι καρποί είναι στενόμακροι και όταν ωριμάσουν ανοίγουν κατά μήκος τους. Ο χυμός της είναι γαλακτώδης και περιέχει δηλητήριο.

Πρίνος

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Μικρό αειθαλές δενδρύλλιο, που φυτρώνει στα δάση και σε πετρώδεις, ξερές τοποθεσίες. Στην Ελλάδα είναι πολύ διαδομένο, περισσότερο με τη μορφή θάμνου. Έχει πολύ γερούς κορμούς και κλαδιά καθώς επίσης και ρίζες που εισχωρούν πολύ βαθιά στο χώμα και στεριώνουν για καλά. Τα φύλλα του πρίνου είναι μικρά, σχήματος καρδιάς, αρκετά σαρκώδη, γυαλιστερά, με αγκαθάκια γύρω – γύρω. Ο καρπός του δέντρου έχει σχήμα κυπέλλου. Οι βάλανοί του έχουν καφέ σκούρο χρώμα, με πικρή γεύση. Ο πρίνος είναι από τα πιο ολιγαρκή φυτά. Φυτρώνει στα ξερά κι άνυδρα εδάφη και την αναγκαία υγρασία τη δημιουργεί μόνος του, με τις ρίζες του και το μεγάλο όγκο του. Είναι η κύρια τροφή των κατσικιών, που θεωρούνται και ο βασικότερος εχθρός τους.

Ράμνος

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Αγ. Ανάργυροι

Αειθαλής θάμνος με όρθιους βλαστούς, ελικοειδή κόμη, ζωηρή πυκνή βλάστηση και ύψος 2-3μ. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά και στιλπνά. Τα άνθη είναι μικρά, πράσινα. Ανθίζει Μάρτιο – Απρίλιο. Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη και είναι ανθεκτικό σε ξηρασία.


Ριχόσπερμα

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Εκάλη

Αναρριχητικό, φυλλοβόλο, αρκετά ανθεκτικό φυτό. Το ριχόσπερμα πήρε την ονομασία του από τα μικροσκοπικά, αστεροειδή, λευκά, αρωματικά ανθάκια του που γεμίζουν τους μίσχους του. Το πλούσιο φύλλωμά του, το οποίο χάνει το χειμώνα, μπορεί να καλύψει μεγάλες επιφάνειες προσφέροντας ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Ρούσκος

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Εθνικός Κήπος

Ο ρούσκος είναι ένα φυτό που φυτρώνει πολύ εύκολα στη Μεσόγειο και είναι πράσινο όλο το χρόνο. Βγάζει μικρά στρογγυλά κόκκινα λουλούδια επάνω στα φύλλα.


Υπερικό (βαλσαμόχορτο)

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Αειθαλής οριζοντιόκλαδος θάμνος. με ύψος περίπου ένα μέτρο και άνθη με έντονο κίτρινο χρώμα, τα οποία εμφανίζονται περίπου στα μέσα Ιουνίου. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική από την αρχαιότητα.