Δένδρα

Αμυγδαλιά

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Εκάλη

Φυλλοβόλο καρποφόρο δέντρο. Προέρχεται από τη Μ. Ασία. Ο κορμός της αμυγδαλιάς έχει σκούρο καφέ χρώμα Τα άνθη της είναι εντυπωσιακά, άσπρα με ευχάριστη οσμή και με πέταλα ελαφρά ρόδινα. Ανθίζει στα τέλη Ιανουαρίου. Οι καρποί της είναι πράσινοι, χνουδωτοί και λέγονται αμύγδαλα. Το εσωτερικό τους είναι άσπρο και έχει γεύση γλυκιά ή πικρή ανάλογα με την ποικιλία. Τα γλυκά αμύγδαλα χρησιμοποιούνται σαν ξηροί καρποί, στη ζαχαροπλαστική και για την παραγωγή ελαίου. Τα πικρά χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική και στην αρωματοποιία.

Αχλαδιά

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Η αχλαδιά ή απιδιά είναι οπωροφόρο δεντροκαι καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες χώρες για το νόστιμο καρπό της, τοαχλάδι. Κατάγεται από τις περιοχές γύρω από τηνΚασπία θάλασσα. Έχει άνθη λευκά ή ρόδινα που μοιάζουν με αυτά της μηλιάς. Στην Ελλάδαοι κυριότερες ποικιλίες αχλαδιών είναι: τα κρυστάλλια, με βάρος 100-130 γραμμάρια, χρώμα κιτρινοπράσινο και σάρκα λευκή. Οι περίφημες κοντούλες , μέτριου μεγέθους 60-90 γραμμάρια, πράσινου χρώματος εξωτερικά, με θαυμάσιο άρωμα και γεύση. Δεν βρίσκονται εύκολα στις αγορές και η τιμή τους είναι λίγο τσουχτερή. Τα βουτυράτα, με χρώμα κιτρινωπό εξωτερικά και βάρος120-160 γραμμάρια. Η σάρκα τους είναι μαλακή και η γεύση τους γλυκιά.

Βελανιδιά

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Χαλάνδρι

Δέντρο ψηλό και αιωνόβιο. Τη συναντάμε κυρίως στους δρυμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγγλική λέξη tree προέρχεται από την ελληνική δρυς. Τα φύλλα της είναι δερματώδη, χνουδωτά, ωοειδή με αγκαθάκια. Ο καρπός της, το βελανίδι, είναι σκληρός και στο επάνω μέρος του έχει ένα αγκαθωτό κέλυφος (καπελάκι). Τα βελανίδια είναι καλή τροφή για τα γουρούνια και τους σκίουρους. Το ξύλο της βελανιδιάς είναι βαρύ, σκληρό και δε σαπίζει εύκολα. Χρησιμοποιείται στην οικοδομική, στη ναυπηγική, στην επιπλοποιία και παρασκευάζονται από αυτό κάρβουνα πολύ καλής ποιότητας.

Βραχυχίτωνας

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Πειραιάς

Φυλλοβόλο αειθαλές δέντρο. Κατάγεται από την Αυστραλία. Φτάνει σε ύψος τα 18 μέτρα. Στο περίεργο σχήμα του κορμού του οφείλεται η κοινή του ονομασία «δέντρο μπουκάλα». Στην Ελλάδα διακοσμεί πάρκα και πεζοδρόμια.

Γκρέιπφρουτ

Picture
Picture
Χώρος εύρεση: Ψυχικό

Οπωροφόρο δέντρο που καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό του. Η καταγωγή του είναι από την
Τζαμάικα. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 5 μέτρα, έχει πυκνό φύλλωμα που αποτελείται από σκούρα πράσινα γυαλιστερά φύλλα. Στους άξονες των φύλλων φύονται μεγάλα άσπρα άνθη Τα πέταλά τους μοιάζουν με της πορτοκαλιάς, αλλά είναι μεγαλύτερα. Ο καρπός είναι κίτρινου χρώματος όταν ωριμάσει και στο μέγεθος είναι μεγαλύτερος από αυτόν του πορτοκαλιού. Η σάρκα του έχει κίτρινο ροζ ή κόκκινο χρώμα, είναι μαλακή και χυμώδης και η γεύση της είναι γλυκόξινη. Το γκρέιπφρουτ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Τρώγεται σκέτο σαν φρούτο, αν και περισσότερο καταναλώνεται σε χυμούς.

Δάφνη

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Πολιτεία

Θάμνος ή μικρό δέντρο. Προέρχεται από το δέντρο LaurusNobilis. Το συναντάμε κυρίως στις μεσογειακές χώρες, σε θερμά και ξηρά μέρη.  Έχει μεγάλα σκουροπράσινα φύλλα με ιδιαίτερο έντονο άρωμα, που γίνεται πιο έντονο όταν ξεραθούν, μικρά κίτρινα άνθη και μαύρους καρπούς. Η ανθοφορία γίνεται το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική.Τα κλαδιά της είναι το σύμβολο της δόξας.

Έλατο

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Το έλατο ζει συνήθως σε κρύες περιοχές, αλλά και μέτριες σε θερμοκρασία. Τις πιο πολλές φορές το βρίσκουμε σε βουνά. Ψηλά, αλλά και κοντά. Τα κλαδιά τους είναι έτσι ώστε να λυγίζουν και να μην σπάνε από το βαρύ χιόνι.

Ελιά

Picture
Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Δέντρο αειθαλές, με φύλλα λογχοειδή, σκουροπράσινα. Ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της Μεσογείου. Ζει πολλά χρόνια και μπορεί να φτάσει τα 2000-2500 χρόνια. Τα άνθη του είναι λευκά, πολύ μικρά και εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου. Ο καρπός του, η ελιά, ωριμάζει στις αρχές του χειμώνα. Από την ελιά παράγεται το ελαιόλαδο. Η ελιά αποτελούσε ανέκαθεν σύμβολο ευημερίας, ειρήνης, γονιμότητας και ευφορίας. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι Ολυμπιονίκες κέρδιζαν ένα στεφάνι ελιάς, για να καταλάβουμε πόσο πολύτιμο είναι το δένδρο αυτό για τον άνθρωπο.


Ευκάλυπτος

Picture
Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Αθήνα

Δέντρο αειθαλές και μακρόβιο με καταγωγή από την Αυστραλία. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 90μ. και η περιφέρεια του κορμού του τα 8μ. Τα φύλλα του είναι μακριά δερματώδη και περιέχουν ένα έλαιο γνωστό και σαν ευκαλυπτέλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική. Ο ευκάλυπτος εισήχθη στην Ελλάδα από τον βοτανολόγο και λόγιο Θεόδωρο Ορφανίδη το 1862 και φυτεύτηκε σε περιοχές που μαστίζονταν από την ελονοσία.

Κουκουναριά

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Η κουκουναριά ή ήμερο πεύκο είναι πυκνό, ψηλό και σχηματίζει ομπρέλα. Τα κουκουνάρια του είναι μεγάλα με μεγάλα και σκληρά σπόρια. Φύεται σε παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου. Τα σπόρια του  γνωστά και αυτά με την ονομασία κουκουνάρια, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Κυπαρίσσι

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Κωνοφόρο αειθαλές δέντρο που φτάνει τα 30 μέτρα. Ο κορμός του είναι ίσιος, τα φύλλα του μικρά και σκεπάζουν τα κλαδιά του. Είναι δέντρο πολύμορφο και υπάρχει σε πολλές παραλλαγές. Οι πιο σημαντικές είναι οι ορθόκλαδες ποικιλίες που τα κλαδιά του είναι όρθια και οι οριζοντιόκλαδες ποικιλίες με οριζόντια απλωτά κλαδιά. Σύμφωνα με το μύθο την ονομασία του την οφείλει στον Κυπάρισσο από την Κω που τον μεταμόρφωσε ο θεός Απόλλωνας σε δέντρο έτσι ώστε να παραμείνει αθάνατος μετά από το θάνατο του αγαπημένου του ελαφιού. Έτσι καθιερώθηκε σαν πένθιμο δέντρο και φυτεύεται σε νεκροταφεία.Λεμονιά

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Μικρό αειθαλές δέντρο που ανήκει στα εσπεριδοειδή και το ύψος του φτάνει τα 5-6 μέτρα. Θεωρείται ότι κατάγεται από τα Ιμαλάια ή την Νοτιοανατολική Ασία. Ο κορμός της είναι λείος κι έχει χρώμα γκρίζο σκούρο. Τα βλαστάρια είναι ευλύγιστα και έχουν αγκάθια. Τα λουλούδια της είναι άσπρα και μυρίζουν αρκετά έντονα. Οι καρποί, τα λεμόνια, όταν ωριμάσουν έχουν χρώμα κίτρινο, ενώ το σχήμα τους είναι ωοειδές ή μακρουλό και το μέγεθός τους εξαρτάται από την ποικιλία. Ο καρπός αποτελείται από το περικάρπιο, που είναι κίτρινο και περιέχει αρωματικό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Αιθέριο έλαιο περιέχουν και τα φύλλα. Η σάρκα του καρπού είναι ξινή κι αρωματική. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει μεγάλη ποσότητα από βιταμίνη C.

Λεύκα

Picture
Picture
Picture
Χώρος εύρεσης. Π. Φάληρο

Φυλλοβόλο δέντρο μεγάλου ύψους με γρήγορη ανάπτυξη. Βρίσκεται σε εδάφη με νερό και θεωρείται από τα πιο καλλωπιστικά δέντρα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως δέντρο οδών και λεωγόρων.
Το ανοιχτόχρωμο ξύλο του παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην υγρασία γι΄ αυτό και  χρησιμοποιείται κυρίως στην ξυλουργική.

 Μανόλια

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης:  Κηφισιά

Είναι δέντρο αειθαλές, αργεί να αναπτυχθεί και φτάνει τα 20μ. έχει ωραία γυαλιστερά πράσινα φύλλα, καστανόχρωμα στην επιφάνεια. Ανθίζει από τον Μάιο ως τον Ιούλιο. Καλλιεργείται στην Ελλάδα για τα ωραία, μεγάλα και αρωματικά λουλούδια του.


Μανταρινιά

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Αειθαλές δέντρο με αγκάθια και σκουροπράσινα λογχοειδή φύλλα,
ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών. Κατάγεται από τη νοτιοανατολική Ασίακαι καρπός του είναι το μανταρίνι. Υπάρχουν μανταρίνια με κουκούτσια και μανταρίνια χωρίς κουκούτσια. Τα άνθη της μανταρινιάς έχουν χρώμα άσπρο και μυρίζουν πολύ ωραία. Τα μανταρίνια, όπως και τ' άλλα εσπεριδοειδή, περιέχουν βιταμίνες Α, Β και C. Ο φλοιός τους χρησιμοποιείται για την εξαγωγή αιθέριου ελαίου.

Μουριά

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Φυλλοβόλο, ψηλό δέντρο που μπορεί να φτάσει τα 18 μ. Τα φύλλα της είναι οδοντωτά στην περιφέρειά τους και έχουν ωοειδές σχήμα ή είναι καρδιόσχημα. Η πάνω επιφάνειά τους έχει λαμπερό πράσινο χρώμα, ενώ η κάτω είναι σκεπασμένη από ελαφρύ χνούδι.
Τα πιο γνωστά είδη της είναι η μαύρη και η άσπρη. Κατάγεται από την Κίνα και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα μαζί με αβγά μεταξοσκώληκα, την εποχή του Ιουστινιανού. Καλλιεργείται για τους φαγώσιμους καρπούς της και για τα φύλλα της, που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή του μεταξοσκώληκα.

Μουσμουλιά

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Κηφισιά

Η μουσμουλιά θεωρείται από τα πλέον αρχαία φυτά με καταγωγή την Ιαπωνία και την Κίνα. Σήμερα καλλιεργείται για το νόστιμο κίτρινο καρπό της το μούσμουλο. Τα φύλλα της είναι μεγάλα και δερματώδη, λεία στο πάνω μέρος τους και χνουδωτά στο κάτω. Τα άνθη της είναι λευκοκίτρινα με ευχάριστη οσμή πικραμύγδαλου και σχηματίζουν βότρυς με πυκνό χνούδι. Ανθίζει από το Σεπτέμβρη μέχρι το Δεκέμβρη και οι καρποί της βγαίνουν από τον Απρίλιο ως το Μάιο.

Νεραντζιά

Picture
Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

 Η νεραντζιά ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Ο καρπός της μοιάζει με το πορτοκάλι αλλά είναι πολύ πικρός και ξινός. Από το νεράντζι φτιάχνουμε πολύ ωραίο γλυκό του κουταλιού.
 Ο καρπός της είναι το νεράντζι που μοιάζει με το πορτοκάλι εξαιρετικά αλλά η διαφορά του είναι στη γεύση.
Η νεραντζιά μοιάζει πολύ με την πορτοκαλιά. Η καταγωγή της είναι από το Βιετνάμ αλλά σήμερα είναι πολύ κοινή και καλλιεργείται σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στις τροπικές περιοχές και στις χώρες της Μεσογείου.


Πεύκο

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Ένα από τα πιο συνηθισμένα αειθαλή δέντρα της πατρίδας μας. Στην Ελλάδα βρίσκουμε 8 είδη πεύκου Ζει σε άλση, δρόμους, κήπους και σε δάση. Έχει φύλλα βελονοειδή και οι καρποί του είναι τα κουκουνάρια που μοιάζουν με κώνους. Από το δέντρο αυτό συλλέγεται το ρετσίνι, που προστίθεται στο κρασί για τη δημιουργία της γνωστής ρετσίνας.

Πλάτανος

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Χαλάνδρι

Δέντρο μεγάλο, φυλλοβόλο, με κόμη απλωτή και ύψος ως 20μ. Τα φύλλα του είναι παλαμοειδή και χωρίζονται σε 5-7 λοβούς. Οι λοβοί μπορεί να είναι ακέραιοι ή οδοντωτοί ή λοβοειδής. Τα άνθη σχηματίζουν σφαιρικά κεφάλια, που κρέμονται ανά τρία ή τέσσερα κατά μήκος ενός πολύ μακριού μόσχου. Τον βρίσκουμε από το ύψος της θάλασσας μέχρι και πάνω από 1500μ.  μερικές φορές.

Ο πλάτανος είναι ένα πολύ ψηλό δέντρο. Είναι φυλλοβόλο και βγάζει περίεργα άνθη τα πλατανοκούβαρα. Είναι αιωνόβιο και το καλοκαίρι μας προσφέρει σκιά.
Υπάρχει κοντά στις όχθες των ποταμών και σε υγροτόπους. Στην Ελλάδα υπάρχουν 6 είδη. Φτάνουν περίπου στα 900-1000 χρόνια. Είναι δέντρο χρήσιμο γιατί μας δίνει φύλλα και άνθη για τη φαρμακευτική.


Πορτοκαλιά

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Φιλοθέη

Τα άνθη της πορτοκαλιάς είναι λευκά, αρκετά μεγάλα και εύοσμα. Βγαίνουν με την άνοιξη μεμονωμένα από τους βλαστούς. Η πορτοκαλιά ανθίζει μια φορά το χρόνο και η ανθοφορία της κρατάει 5-7 εβδομάδες. Ο καρπός της πορτοκαλιάς είναι το πορτοκάλι.

Η πορτοκαλιά, ύψους 3,5 μ. έχει λογχοειδή φύλλα, ακέραιης περιφέρειας, με εγγλυπτη επιφάνεια. Το άνθος της που είναι άσπρο με λίγο μωβ, μοσχομυρίζει. Ο καρπός της το πορτοκάλι είναι πεντανόστιμος και πολύ υγιεινός.

Φιστικιά

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Φυλλοβόλο μικρό δέντρο. Κατάγεται από το Ιράν
και καλλιεργείται για τον καρπό του, το φιστίκι. Το ύψος του φτάνει τα 10 μέτρα. Τα φύλλα του είναι δερματώδη και σύνθετα. Οι φιστικιές είναι αρσενικά και θηλυκά δέντρα, με τα αρσενικά να ανθίζουν νωρίτερα. Ο καρπός του δέντρου έχει μήκος 1-2 εκατοστά και όταν ωριμάσει ανοίγει αφήνοντας να φανεί η εσωτερική ψίχα που έχει χρώμα πράσινο και περιβάλλεται από λεπτό φλοιό ρόδινου χρώματος . Οι καρποί της φιστικιάς σχηματίζουν ολόκληρα τσαμπιά. Τα φιστίκια είναι από τους πιο νόστιμουςξηρούς καρπούς με μεγάλη θρεπτική αξία. Στην Ελλάδα καλλιεργείται μία από τις καλύτερες ποικιλίες φιστικιάς στον κόσμο, η αιγινήτικη,  με τα περίφημα φιστίκια Αιγίνης.

Φοίνικας

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Αειθαλές τροπικό δέντρο
με ψηλό και κυλινδρικό, σχεδόν ίσιο και χωρίς κλαδιά, κορμό που καταλήγει σε θύσανο. Φθάνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, περίπου τα 20 με 30 μ. Τα φύλλα του έχουν μήκος περίπου 5.5-6 μ. Οι καρποί του είναι οι χουρμάδες. Το μόνο μεγάλο δάσος φοίνικα τηςΕυρώπης αποτελείται από τον κρητικό φοίνικα και βρίσκεται στο Βάι, μια παραλία στο νομό Λασιθίου στην ανατολική Κρήτη.

Ψευδοακακία

Picture
Picture
Χώρος εύρεσης: Ψυχικό

Τα φύλλα της είναι μικρά και πολλά. Το δέντρο είναι ψηλό. Είναι φυλλοβόλο και ανθίζει την άνοιξη. Τα φύλλα του έχουν φωτεινό πράσινο χρώμα.